Monday, June 28, 2010

JiKa bayi aNdA selsema

Pagi ni saya ke Pusat Kesihatan Universiti. Dari semalam hidung ni asyik keluar mukus. Risau pulak..takut berjangkit dgn baby.

Sebagai langkah persediaan sebelum ape2 berlaku kat baby, saya ada search petua2 untuk atasi selsema pada bayi. Bukan ape, ibu-ibu nie biasanya akn panik bila bayi kurang sihat..tambah2 lagi kalau ank pertama dan xda pengalaman langsung.

ok..petua2 kat bawah nie antara yg terbaik dan mudah nak amalkan..

1. Petua gunakan kapur sirih dengan kunyit - Ambil kunyit hidup dan di gesekkan dengan kapur makan. Sapu pada sepanjang batang hidung bayi .

2.Gunakan madu- Madu mengeringkan kahak. Campurkan madu pada susu bayi atau beri mereka minum madu sedikit setiap hari.

3.Petua menggunakan daun sirih - Ambil beberapa helai daun sirih, ramas dan ambil lendirnya. Sapu lendir sirih tersebut pada sepanjang batang hidung bayi.

Apepun, kalau keadaan terlalu teruk, bawalah baby anda ke klinik supaya kahak dan lendir tersebut disedut. Bayi yang masih kecil kalau selsema memang kadangkala sukar untuk bernafas.. Abang saya dulu, waktu anaknya selsema, dia sedut je dgn mulut dia.. mmm..bila cerita balik kat ank2 dia, mesti ank dia ckp "eee abah..!"

Lihat, betapa besar kasih sayang ibu bapa bukan? ;-)




.........eNd.........

Sunday, June 27, 2010

...weekend with salsabila n hubby part 2...

Ummi cari mainan tuk baby d GIANT. Yg. sedihnye, harga mainan tu tipu.. letak je 45.9o. Tgk2 di resit, 89.90. Makk oii, nape nak tipu.. kalau jujur letak harga sebenar pun, kalo org nk beli, mmg org beli la kn.. Ish2..sedey la dgn penipuan yg sukar dimaafkan nie. hihi

Habis beli barang2 baby, kita g Alor Star Mall. Shopping barang ummi lak. Hoorey!! (ish..ape daa ummi nie).


~tunggu abah solat~

.......***.......

Bila dah balik rumah..ummi pulun hias bilik Salsabila..
Dan tadaaa... inilah hasilnya.


~best lepak2 dgn baby cyg~

Ummi harap, Allah permudahkan impian ummi dan abah utk didik salsabila mnjadi insan yg bkn sj solehah, tp cerdik + pintarrrr.. ok? :-)

Hope Salsabila suke..suke x syg? suke? senyum sikit...


haa..camtu la baby ummi.. mmmuuuaaks!!

..........eNd..........

...weekend with salsabila n hubby part 1...

Memang hujung minggu paling bestt.. boleh tido lama2, boleh lepak2 tgk tv.. Tp hujung minggu kali ni, semangat lain sikit. Sebabnya, nk kemas2 bilik Salsabila.

Pagi2 lagi ummi dh bgun.. Si kecik tu, mcm biasa.. bangun lewat sikit. Tdo sebelah abah. Seronok tgk bby n hubby tdo..

Ummi cepat2 siapkan kerja rumah, sbb petangnya ade plan lain pulak..

See ummi edit gambar Salsabila yg suke tidoooo jer..



Dalam duk kemas2 tue, ummi selongkar kotak2 zaman study dulu. Then terjumpa satu benda yg sgt sweet. Betapa singkatnya masa..dulu benda sweet ni ummi yg punye. Dan skrg, leh bg Salsabila kn. Tp yg special, ini hadiah dari abah taw.. abah pujuk ummi time bercinta dulu dgn hadiah nie.. :-p


~siap ade bunyi bila tekan butang kt tgn bear.."i love you ayg"~

..........eNd.........

Thursday, June 24, 2010

Harapan tanpa suara

Saat aku mengarang entry ini, Salsabila baru shj nyenyak tido. Kupandang wajahnya yg sgt suci..tergamak manusia menzalimi bayi.. bkn bayi org lain..tp bayi sendiri, yg berada dekat di hati selama 9 bulan lamanya.. apakah tiada hati? tiada emosi? atau sekadar membutakan mata, membutakan akal, membutakan perasaan belas pada ank kecil itu.. inilah yg membuatkan aku terpanggil utk berkongsi dgn anda tentang masalah sosial yg tiada penghujungnya..



........Kempen Kami Prihatin.........

Tahniah kpd semua yg terlibat dlm kempen ini, sebuah kempen bg mencegah kes2 pembuangan bayi. Pada pandanganku, kempen ini sewajarnya sentiasa perlu hangat.Janganlah nanti kata org "hangat-hangat tahi ayam" sahaja.

Sememangnya masalah pembuangan bayi di Malaysia ni sangat kritikal. Kalau nak bincang bab punca ke, faktor ke, atau ape shj yg sama maksudnya dgn knp perkara ini berlaku, sampai bila pun xkan habis.

Yg paling penting..cari penyelesaian kpd masalah. Dan sudah pasti kempen ini adalah salah satu jalan penyelesaiannya.. Memberi kesedaran kpd org ramai agar lebih cakna kpd persekitaran, dgn penyampaian yg cukup berkesan. Nak menyedarkan msyrakat sgt susah! Apatah lg nak memujuk untuk berubah. Daripada msyrakat yg buat hal sendiri kpd msyrakat yg lebih prihatin..

..........Lagu Harapan Tanpa Suara..........

Mesej lagu ni jelas. Cara persembahan artis dan klip video lagu ini pun adalah yg terbaik dan wajar dipuji.. Sape tgk, mesti nangis.. (xtahula korang nangis ke x, kot aku yg terover nangis..dpn salsabila lak tu..pelik pulak bby tgk ummi dia nangis tiba2).



.........Lirik Lagu Harapan Tanpa Suara.........

Di dalam kandungan ibuku tersayang
Amannya kurasakan
Degupan jantungmu, jantungku
Irama penuh syahdu

Kuingin rasai kehangatan pelukan
Belaian kasih sayang
Kujaga kau di hari tuamu
Andai panjang usiaku

Namun hanya harapan tanpa suara
Di dunia cuma seketika
Jasad kaku dibaluti kertas usang
Terbiar bagai sampah terbuang

Dimanakah ibu, dimanakah ayah
Bonekakah atau manusia
Anak tidak berdosa menjadi mangsa
Oleh hawa nafsu yang serakah

Ciptaan S.Atan dan lirik oleh Habsah Hassan

*sokonglah kempen ini ye..dan join facebook kempen Kami Prihatin - Gerakan kempen cegah pembuangan bayi

Sama-samalah kita berdoa..agar genarasi siber masa kini lebih berhati perut..

..........eNd..........

Book On June

Hari ni jd emcee utk majlis Syarahan Pengukuhan Profesor. Tajuk mcm best.. dan mmg best pon. "Malaysia as an Imagined Destination:The Selling Points". Awalnye mcm mgantuk jer.. tp lama2 best pulak dgr.. tambahan cara penyampaian Prof. Dato' Dr. Abdul Kadir agak senang utk difahami..

Seronok tgk kerusi barisan hadapan..semua prof2 yg bertauliah. Haa mula lah berangan. Konon nak jadi mcm diaorang kn. Gaji pun sure xhabis nk guna..kete besar..hmm umh pun besar kot.

Tp berbaloi lah dgn usaha mereka belajar kn. Org academician ni msti mcm ulat buku erk. Setiap ape yg keluar dari mulut mereka adalah ilmu. Tp saye pun ulat buku jgk. Saye suke jer beli buku2 cinta. haha.

Hurm..tp kn.. serius ni taw..serius k..Kalaupun xmampu nk stdy sampai phd, harap nanti sampai master pun xpe. Dah lama simpan hasrat nk sambung master. Tunggulah Salsabila dah besar cikit.. ye kn cyg..?

Ok, cakap pasal buku kn..amboi..mentang2 arini gaji erk. Hasrat hati nak wat mini library kat umah. So.. bulan ni ummi nk beli buku yg diperkatakan besT SGT oleh org ramai..



KETIKA CINTA BERTASBIH

.........eNd........

Watching, Listening, n Learning ABC Song



My Princess Salsabila love this song very much.. :-)

Mulanya saja Ummi surfing youtube dan cari lagu2 ABC.. Sambil tu, Salsabila duk ats riba..
Haa.. rupanya dia minat.. tgk sampai habis.
Ape lg, ummi pun duk ulang2 bkk la kn.. lalalala ABC lalala ABC...
(tq to didipopmusic).

Preggy mummy pun blh selalu tgk video2 mcm nie k, bagi baby dalam perut tu dengar.



..........eNd..........

Tuesday, June 22, 2010

Check up Salsabila for 3 months

Salsabila Soleha binti Muhammad Khairul Munawwar...semalam syg ummi susah nak tido lagi yer. Entah ape yg tak kena pada baby ummi nie. Kejap2 angkat kaki, bila ummi check pampers, xda ape yg buat baby xselesa. Sbb biasanya kalau pampers dah xselesa, baby akn angkt2 dan jatuhkan kuat2 kaki tu.. Susu pun salsabila minum sikit2 je. Ummi risau kot2 baby ummi sakit perut.. tp xde pun.. bila ummi buat jentik2 dgn jejari (mcm tok ma sllu buat), nampk mcm ok je.. Salsabila merengek2 dari pkul 12 mlm.. sampai 3.30 pagi baru syg ummi lena selena lenanya..

Pagi ni.. Salsabila ada temujanji dgn nurse. Kesian syg ummi kena mandi awal2 pagi. Sejuk pulak tu.. Siap je mandi, ummi upah sebotol susu suam. Sedapkan syg? Bila badan dah wangi2 dan semua keperluan baby dipastikan cukup, kita gerak ke klinik.

Kat klinik, Salsabila selalu jd perhatian ibu2 lain. Tahu knp? Sbb bila diaorg tnye umur Salsabila.. mesti ayat yg sama je keluar. "sihatnye..", "chubby nye..". Ummi bangga ank ummi membesar dgn baik.. syukur alhamdulillah.

Susu yg ummi kasi salsabila minum sikit je.. mcm xda selera. Agaknye syg ummi dah tahu nak kena inject kn. Bila tunggu turn, sempat baby terlelap. Tapi xlama, nurse dah panggil. Bila siap timbang berat dan ukur tinggi..hurm..time to inject. Sayang ummi nangis kuat sgt.. yela, mane taknyer.. dlm keadaan mengantuk, kena paksa inject kn syg.

Bila ummi drive balik rumah, syahdunye bila ummi tgk syg ummi dah terlelap kat belakang dgn sisa-sisa airmata..

Hurm, baru 3 jarum setakat ni. Syg perlu habiskan 13jarum nanti. Tp imunisasi ni semua untuk pastikan baby ummi sihat dari mendapat sebarang jangkitan. InsyaAllah..


~~sempat snap, baru nk gerak nie~~


~~tgk tu..syg ummi terlelap..lama tggu giliran yer..~~

Apepun, nurse ade pesan pada ummi... luangkan masa bermain2 dan bercakap dengan baby.. Pilih alat permainan yg selamat dan sesuai utk baby. Hujung minggu ni kita cari permainan ye syg..


~~ Berat Salsabila skrg : 6.6 kg ~~
~~ Panjang (cm) : 62 cm ~~
~~ Lilitan Kepala : 42 cm ~~


.........EnD..........

Monday, June 21, 2010

buat n senyum..

Sejak bertukar ke hugg**s nie,(xmo mention..takot kena saman) pampers kerap kena tukar laa. Kalau Fitti 360' tu xpun.. kering jer.

Al kisah..Semalam, nak tukarkan pampers Salsabila.. i pesan kat dia.. "Salsabila jgn kencing dulu yer.. jap2 ummi letak pampers dulu.."

Dia tgk je muka i. Pastu dgn selamber dia buang jgk air kecil dia tue.. (waaaaaaa...habis toto tue). Yg xtahan.. dia tgk muka i.. pastu dia senyum... apakah itu??? Dgn selamber dia perkena ummi yer.. #$@%@&^

.........eNd.........

Sunday, June 20, 2010

penin2..

aiyaaa... pagi nie mangun lambat lg maa.. nie gara2 sakit kepala smlm. migrain lg! kalut2 siapkan si manje,siapkan beg dia,n siapkan diri sendiri. panaskan enjin kete. wat masuk beg, wat masuk baby, n vroommmm...

sampai je simpang dekat roundabout uum, nampak kete Jan (budak ofis).
dalam hati duk kata "oo.. Jan nk pegi hantar ank dia kat umh pgasuh tue.."

haaahh!!!!! toleh2 je kat belakang, Salsabila duk angkat2 kaki wat selambe je dlm bakul dia. Rupenya aku dah terlajak. Terlupa nk hantar Salsabila ke rumah pengasuh.

Ape lg..pusing balik ler.. Sib baik org ramai kat kedai tu tak tahu. Kalau x, dah tentu kena gelak ngan diaorang.. so, aku gelak kat diri sendiri je lah..

Salsabila...nape laa x bagi hint kat ummi kot dah terlajak dari umah Ibu.. hihi.
Diam aje yer, nk ikot ummi pegi opis la tu yer.. :-)




..........eNd..........

Wednesday, June 16, 2010

ntah knp..

hii all...assalamualaikum!

Sekarang dah jam 11 pagi. Baru je selesai kataloging beberape tape yg tertangguh beberape hari.

Pagi tadi, jam 7.45 baru bangun. Ish2.. teruk kan? Semua akibat tido awal smlm.
Pkul 9 dah masuk tdo degan Salsabila. Hubby lak kuar main badminton. Jam berapa hubby balik pun langsung tak perasan. Cuma adela terpandang hubby tengah solat isyak.. xtgk jam berapa, terus tumbang balik..

Salsabila agaknya dah puas tido, dalam pkul 11 mlm dia dah bgun.. Lepas menyusu pun tanak tido.. Matanya bulat n segar.. Tak macam mata Ummi dia yg tak larat nk bukak. Mcm-mcm Ummi buat. Angkat letak ats badan, bagi mengiring, bagi meniarap. Huh, semua tak jadi. Bila bawak ke ruang tamu, dia asyik scan 1 rumah.. lagilah tak tido. Sampai lah ke pkul 2.30 pagi, dia tido sekejap dan bagun lagi jam 430. Betul-betul dugaan...

Semalam paling kerap dia menyusu. Mungkin lebih 5 kali. Malam nie dah tak boleh tido awal, takot dia bangun awal lg.. :-p


..........eNd..........

Monday, June 14, 2010

Puteri Kecil..

Sape pulak yer puteri kecil ni..

sekali dgr mcm cerita dongeng Indonesia.. hihi.

Tp ini bukan dongeng, ini betul2 k.

Gelaran 'puteri kecil' ni datangnya dari abah (tok wan salsabila).

Kisahnye,hujung minggu baru-baru ni, ummi dan abah datang ambil salsabila balik ke KROH. Malam pertama, xda masalah pun.. Tido mcm biasa jer. Tp..... mlm kedua tue Salsabila nangis2 sampai pkul dua pagi. Abah ckp, bila abah panggil salsabila "puteri kecil".. baru dia diam. (mcm2 le ank ummi nie..)

Sampai esoknyer pun abah duk panggil Puteri Kecil lg.. dan semalam, lagi sekali dia nangis2 dari pkul 11 sampai ke pukul 1 pagi.. tp aku terlupa lak nk panggil puteri kecil.. @!$!%!%!


..........eNd..........

Monday, June 7, 2010

1st anniversary celebrate..

Well..rasa mcm nk basi lak bila baru nk story pasal our 1st anniversary celebrate ni. Sebabnye, dah lebih seminggu hari itu berlalu. Apapun, tetiba hari nie jd story lain pulak.. Nak tahu nape? Tak nak! Kalau xnak pun, saya nk story jgk.. sbb nie blog saye. Blog yg didedikasikan khas buat my princess, Salsabila.

Tengah hari td, lunch hour.. Lepas mkn di kedai Laka Corner, kami (hubby n i) ke kedai emas changloon. Mmg dari semalam plan nk timbang rambut Salsabila yg cukur hari tu (salsabila 7 hari).. Sbb dah lama tertangguh, hari ni nekad jgk nk selesaikan urusan tue.

Hurm, lepas je selesai.. hubby ckp "ayg pilih la nk yg mne.." Ehh! (dlm hati tu duk teragak2 le kan..biar benar my hubby nie..) OO rupenyer ade small gift.. kiranya tuk anniversary la kan.. (tol ke abg..?)Hmm.. so abg jgk le yg pilih..kdg2, pilihan abg mmg sgt2 menarik. :-p

ok, story pasal celebrate tu, kami cuma keluar mkn2. Bertiga.. of course la dgn salsabila yg comey tue.. Tp dia cuma tidur je.. dari awal sampai le dah nak balik.. (mybe nk kasi can kat umie n abah kot.. :-))

Kpd semua yg mmbaca entry nie.. doakanlah semoga keluargaku sentiasa happy n mendapat perlindungan dan keberkatan dari yg Maha Esa. aMEEn..



~~~still in sweet dreams~~~








~~~tq my love..~~~


..........eNd..........

Tuesday, June 1, 2010

hari pertama di rumah pengasuh..

Bangun pagi dalam keadaan yg amat mgantuk dan kepenatan yg amat setelah menghabiskan hujung minggu bersama keluarga di tiga negeri: Kedah, Perlis dan Pulau Pinang.

Semangat tiba2 datang entah dari mana. Owh! Rupanya hari ni hari pertama Salsabila di rumah pengasuh. Setelah segala keperluannya diuruskan, susu, pampers, baju, set mandian dan ubat diletak ke dlm kereta.

Di rumah pengasuh, Salsabila dah buat muka hairan. Yelah, tiba2 kena bangun awal2 pagi, naik kereta dan tiba2 sampai di rumah yg dia tak familiar. Dia dah mula scan muka Kak Atie, sambil mulutnya tak henti2 hisap puting.

"Panggil je ibu.. " kata kak Atie. Kak Atie ni org Kelantan, tp dah lama menetap di Negeri 9. Rajin.. dalam mengasuh pun sempat buat nasi lemak dan kueh muih utk jualan. Itu barulah isteri solehah kan.. tak jemu membantu suami, menambah pendapatan kewangan rumahtangga. Bagus2..

Di pejabat, hati asyik teringat kat si comel..
Entah mcmane keadaannya.. Teringat kata2 kak Atie.. "Yakin.. InsyaAllah segalanya selamat".

Si manja umi, umi harap Salsabila sentiasa dilindungi Allah.. Walau di mana dirimu berada.. LOVE YOU SO MUCH!!!




..........eNd..........