Monday, May 31, 2010

hujung minggu yg gumbira...!

okey..entry kali ni nk story kisah hujung minggu baru ni. Ops..! sebelum tu bg salam dulu..hihi. Assalamualaikum w.b.t.

...........jumaat yg ditunggu...........

Kat rumah, cuma ade aku, ma dan salsabila. Dari pagi tu, duk kemas2 rumah sbb abg yie ank beranak dan kak lah ank beranak (sbb dgn isteri/suami n ank masing2 kn..so ank beranak le kn) nk dtg ke UUM Sintok (umah aku ler).

Tunggu punye tunggu, tgh mlm jgk diaorg sampai..sbbnyer, singgah umh abg din dulu d sg. petani. Dah sampai mlm tu, xde xtvt ape la melainkan tdo..hihi.

...........sabtu?? jalan2 daa...........

Pagi sabtu, semua bersiap. Kalut! maklumler budak2 pon ramai..suke la tu kalo nk berjalan kn (termasuk si kecik salsabila). so siapkan beg baju, bekal susu, n macam2 lah (muat pulak mpv exora tu 1 family kami yg besau..tq ler kat proton, sbb produced kete tu kn..malaysia boleh! hihi)

Destinasi pertama, kitorang decide ke Padang Besar. otw ke sane, ade pulak yg teringin mkn cendol pulut..(org perlis pnggil cendol puluit), nasib baik le ade gerai cendol pulut 2020 kat tepi jalan. (hebat x nama kdai ni). dah hbis mkn? sambung le pejalanan ke BIG field. (hoho..bg nama baru). Panas terik..so xleh lelama kat sni. Aku n Salsabila cuma jalan beberapa minit je. Yg kesian, diaorang shopping x masuk kat dlm bazar pun, juz shopping kat luar2 jer.. yela, dah tourist guide pon masuk duk dlm kete sbb panas.. huhu. xpe2, len kali kita g lagi yer..

destinasi seterusnya,gua kelam..cave of darkness. otw ke sana, singgah lagi tgk burung unta.burung unta? ostrich laa..xpe2..nnti i upload gambar k. sbb i xamik kamera i lg waktu ni. mls, kamera ada dlm beg bby.

sesampai di gua kelam kabut, ape lg.. beli la tiket..



adoii.. xlarat la nk story bab masuk gua ni..tgk gambar je lah. kn ke pictures story 1000 words.. hehe





sempat lg menyusu tu... :-p













okey..tu saje kot gambar d gua kelam.. mmg xlarat nk upload.. kalau nk tgk lg, sila tgk kat fb yer. sbb nk cerita destinasi terakhir tuk hari sabtu..
haa kalau dtg perlis ni, mmg xlengkap rasanya kl xsinggah n pekena ikn bakar. betol x? ke ade yg xsetuju? hihi. destinasi pilihan, tentu sekali n dua kali d kola perlis.




org lain sedap2 mkn ikn..ank ummi mkn ape je nie..



ok..tutup story kola perlis k ..so mlm tu gerak balik s.p, jumpa hubby kt sne, tdo n cerita esok pulak. (pnjang ler entry kali ni)

...............ahad.....................

gerak ke penang. seronok tgk bebudak posing sakan naik feri. dah tau dah...diaorang nk upload d fb ler tu..eleh, nk gtaw kengkawan dia naik feri le kn.. sama la mcm mak cik mak cik dia kn.. :-p jgn marah k..biar i upload gambar sendiri lah. sbb ni kn blog i. bkn blog diaorg.. kweng2.



sebenarnya, cadang nk ke bukit bendera. tp pusing punye pusing sampai pening, sampai salah2 tempat, n akhirnya jumpa lah bukit yg dikatakan ade bendera tu. hihi mane ade. xpasti lak nape tempat ni nama bukit bendera.

ops!! jgn pikir kami berseronok sakan kat sni.. sbb sebenarnya x boleh masuk pon. kesilapan teknikal k. kereta api rosak. huh, sian sungguh kt bebudak.

so, ape seterusnya? isi perut laa.. mkn n mkn. n destinasi terakhir. kt mane?
queensbay jer. layan jelah gambar kat bwh..






dah agak2 petang tu, bila semua dh penat shopping..tibala masa tuk berpisah.. sob seb sob seb. mmg sedey.....hurm....nangis....salam ngan ma....ish! toksah lah citer yer. thanks sgt kat abg yie+kak mah, kak lah+abg mie, yg sudi melawat kami kat sni.. to abg din n hubby, tq luangkan masa tuk kami..special tuk ma.. tq jg salsabila dari hari pertama salsabila dilahirkan..bersama temankan anakmu saat diri ini bertarung nyawa melahirkan si comel itu.. TQ VERY2 MUCH!!!


kasih ibu kasih sejati.. miss my mum very much!!!

............the eNd................

Thursday, May 27, 2010

knp mesti pentingkan diri sendiri..

Knp msti pentingkan diri sendiri? ramai kn manusia mcm ni.. orang-orang yang selalu mementingkan dirinya tidak akan memikirkan kepentingan orang lain sebaliknya akan sanggup berbuat apa sahaja asalkan hajatnya tercapai. Bukan setakat kepentingan, malah perasaan org sekeliling mereka. Pendek kata, asal dirinya bahagia..org lain tu, "hurm xpela kot.." "dia ok kot.." "eh! dia xkisah.."

Huh..dalam hal seperti ni,kita perlu faham yg kehidupan kita bukanlah bersandarkan kehendak diri sendiri tetapi ia perlu kepada semangat kekitaan dan kasih sayang yang mengenepikan segala unsur peribadi yang menjadikan seseorang itu lupa diri dan lupa saudara.

Seharusnya apa sahaja yang dilakukan hendaklah bermula dari niat yang betul dan ikhlas. Kedua-dua sifat tersebut menentukan sejauhmanakah kita bepegang pada prinsip walaupun di akhirnya kita terpaksa berkorban.

*hidup ini cuma sementara..akhirat kekal selamanya..kecapi kebahagiaan hidup bersama yg tersayang..selagi ada hayatnya di dunia..

Thursday, May 20, 2010

cinta itu milik siapa..



Entry pagi nie? hurm.. nk jiwang lah skit..
Baru2 ni aku dpt panggilan dari UMK, universiti baru di negeri kelahiranku. Hmm, kata pegawai yg menghubungiku, aku diminta dtg interview jawatan tutor pada ahad ini.
Hati berbunga2 walaupun itu cuma interview saje..dapat ke tidak, masih belum pasti.

Sokongan dari yg tersayang amat aku hargai..betapa si dia juga mengharapkan agar segalanya berjalan dgn lancar sekali. Namun, kuserah segala ketentuan hanya pada Ilahi.. Kuberjanji akn berusaha dgn sepenuh hati..kerna ku tahu, janji Allah itu pasti.
Kepada hambaNya yg dicintai.

Cinta?
Ye.. Allah menyintai setiap makhlukNya di muka bumi. Betapa besar dan agung cinta Ilahi. Namun manusia sering melupai. Alpa dek terpegun dgn nikmat dunia yg tidak hakiki. Cinta Allah cinta abadi.. Anugerah cintaNya subur mewangi,dlm setiap diri pada setiap sekeping hati. Kerana itu kita saling menyintai. Dan kerana itu kita saling melengkapi. Ucapkan cinta pada setiap hari.. pasti hanya bahagia yang menemani..

Bahagia?
Ye..hanya dirimu kebahagiaan bagiku. Kaulah suami, kaulah teman sejati. Setiap masa, hanya dikau di hati. Walau berjauhan, cintamu pasti mengiringi. Pada setiap langkah, dan setiap hari.. Inilah kebahagiaan dalam bercinta yang kuidami. Sehati sejiwa yang tak mampu diadaptasi. Bagaikan lukisan di kanvas hati.

Hati?
Ye..hati ini milikmu kini..Selain milik abadi Penciptaku yang hakiki. Padamu ku serah cinta ini. Ku harap dikau senantiasa menghargai. Kerana aku takut bila dilukai. Tak mampu untukku bebani. Kerana hatiku tulus hanya padamu suami.. Seorang insan yang disanjungi.. Dari hari hati kita disatu dalam akad yg suci..

Suci?
Ye.. sesuci cinta, sesuci bahagia, sesuci hati.. CINTA ITU MILIK KITA.. hanya kita..


..........eNd..........

dari blog Dr. Fadilah Kamsah..

Dr.Fadhilah Kamsah menulis ……..


Assalammualaikum. . .....
Masa saya kecik-kecik dulu,mak selalu sangat suruh saya habiskan belen-belen( sisa-sisa) nasik yang dia makan ...
dan pagi-pagi sebelum pergi sekolah,mak akan tuangkan air teh untuk saya minum itu dan macam biasa,
mesti ada sikit belen ... tapi taklah everytime secara puratanya seminggu sekali mesti ada mak suruh buat macam itu ...
Dan sampailah saya dah besar panjang nie pun situasi ni still berjalan ....either belen makanan mak atau abah ...
tapi kalau belen makanan anak-anak memang jadi satu kepantangan bagi mak atau abah untuk habiskan...
kami kena habiskan sendiri atau akan dihabiskan oleh adik beradik yang lain ... samada kami perasan atau tidak ....
so satu hari itu tergerak nak tanya pasal isu ini kat mak ...
Akhirnya mak dedahkan bahawa memang purposely dia buat macam itu sebab itu petua yang dia dapat dari arwah
mak mentua dia sendiri ...arwah tok perempuan kami lah sebelah abah ...mak kata,supaya hati anak-anak sentiasa
melekat kat mak bapak...dan saya sendiri akui kesannya ......makin umur kita meningkat,hati kita senantiasa belas
tengok mak bapak kita yang makin tua itu..
Kalau kena marah ke kena tengking ke memang kami adik beradik diam membisu..jer lah namanya nak menjawab
balik memang tak dak walaupun kita tahu yang kita betul dan mak pesan,dah ada anak sendiri esok ...
jangan sekali-kali makan lebihan makanan anak... samalah ceritanya ...dan mak kata jugak, pagi-pagi jumaat masa
dia bancuh air untuk kami semua,dia akan selawat 3 x dan berdoa semoga kami selamat pergi dan selamat balik ...
dan guru saya pesan, antara kesan terbesar bagi ibu bapa yang tidak menunaikan solat maghrib ialah,
mereka- mereka ini akan Allah cabut rasa hormat anak terhadap mereka ... solat berjemaahlah dengan anak-anak
tiap kali waktu maghrib .. kalau ada lebih dari sorang anak,suruh sorang azan dan sorang Qiam ...
kemudian berganti-ganti bacakan doa lepas solat... ini yang kami sekeluarga amalkan sampai sekarang ...
Saya personally memang cukup malu kalau tak sempat solat jamaah maghrib dengan mak abah secara
praktiknya,inilah yang paling paling paling berkesan sekali ....tak caya try buat ...solat jamaah dengan
anak-anak tiap kali maghrib ..... dapat semua waktu lagi baik ...sangat besar 'rahsia' dan peranan dapur
rupa-rupanya. ..dan jugak kesan solat jamaah walau hanya bagi waktu maghrib.
"Apabila kita kejar dunia,dunia akan lari; tetapi apabila kita kejar akhirat, dunia akan mengejar kita".
Just to ambil iktibar untuk mendidik diri & family.Usia dunia sudah terlalu hampir ke penghujungnya,
terlalu! So,it's good if we can remind each other because in Rasulullah's last sermon,baginda pun did
mention that all those who listen to him (on shall pass on his words to others,and those to others again;
and may the last ones understand his words better than those who listen to him directly.... ..
Yang baik datang dari Allah & yang kurang itu is from my weaknesses. Do impart this knowledge;
you'll lose nothing. Wallahu A'lam... Terima Kasih,

Tuesday, May 18, 2010

ank ummi..ANK UMMI..

Semalam, tengah syok melayan mimpi duk mandi manda kat air terjun dgn Salsabila. Tibe2 pulak dengar bunyi air paip. Ish, biar benar.. mandi air paip ke air terjun ni..?
Lepas bunyi air paip, bunyi pintu ada org bukak. Ehh, dah pagi ke, sape yg kuar ni. Mamai2 tgk jam, baru pkul 2 pagi..belum time g keje..time tido ni. Takkan la ma pulak yg kuar siram pokok bunga kan. Org sebelah kot, so sambung tdo balik..

Tetiba dapat kiss kat pipi. Terkejut den, hubby rupenya baru balik dari outstation.. Hoh, si kecik pun merengek2 gak.. tahu2 je abah dia ade.. Haa.. baby dpt baju baru dari abh. Comel sgt! Thanks abh, pandai abh pilih kat baby. Kat ummi? Hee xde..lom gaji ler.. :-P

Pkul 9 pagi, bawak ank ummi tuk pemeriksaan kesihatan bulanan di KD Kg Tradisi.
Hoh, kena cucuk 1 jarum kat paha kiri. Uwekkkkk!!! Waaaaaaaaaaa!! (tp kejap je..xsampai 1 minit pon..) Hurm, bagus kan ank ummi..nangis kejap je. Yela, msti baby malu kat kawan2 dia yg tgh tunggu turn nk kena cucuk sama. "Nie ubt demam..balik nnti kalau badan baby panas, terus bagi ubt ni 2.5 ml, 3X sehari", pesan nurse yg cucuk paha Salsabila..

Sampai umh, terus suapkan ubt td. Sbb badannya dah panas.. Huh, inilah ubt pertama yg masuk perut ank ummi. Masuk mulut ok lg, sampai ke tekak, terus baby wat gaya tersendiri.. (sempat aku gelak dgn ma). Kalau sempat rakam, tentu korang pun akn gelak jgk.. Bila semua dah di luah balik, air liur pun dia buat main buih2.. dia leh senyum2 manje kononnya "ummi..jgn marah yer..Salsabila xsuke mkn ubt..hihi"

Balik lunch td, tgk dia tdo je.. Badan dah xpanas, tp penat lah tu agaknye..yela, arini kn kena appoinment dgn nurse..hihi. ank ummi.. ank ummi..




..........eNd..........

Sunday, May 16, 2010

Puting baru Salsabila..

Smlm, singgah Yawata beli barang2 dapur. Alang2 singgah tu, sempat la tgk barang2 baby. Haa terpandang le puting baby duk gantung2. Ma cdgkan bli mcm yg Syakira punye jenama Fiffy. Hmm kot2 Salsabila nk kn.. Sebab hari tu dah bli satu, tp xmau. Siap wat muka lg. hihi.

Balik je umh, mlm tu dia nangis2.Penat berjalan kot..padahal bukan dia berjalan pun, ummi n tok ma dia yg gilir2 dokong. Mane leh dokong sensorang je, lenguh bahu.. Huhu. Time dia nangis tu, teringat lak kat puting baby yg bli td. Bkn main lagi dia hisap puting tu. Terus diam je dia. Seronok pulak tgk. Tido pun bertambah2 lena.


(tgk, eksyen xmo puting pink tu..tp nak yg merah..hihi)


Sebenarnya, puting tu xsama..yg pink tu pendek skit.. hihi. Tu yang dia luah balik..buat2 muka konon xbest.nk gelak je tgk gelagat ank ummi..

Ckp pasal puting baby..teringat pulak sms Kak Jue pasal Adam. Ank buahku yg sorang ni dah pun 4 tahun..tp puting tu sentiasa je ada kat mulut. Memg xleh dipisahkan ler. Akak aku risau nnti dia nk masuk sekolah,takut kang xnk lepas jugak. So, dia try letak bawang putih kat puting tu. Bila Adam masukkan dlm mulut, dia tnye ummi dia.. "ummi, nape puting Adam xsedap.." Akak aku ckp "tikus jilat.." hoho sejak aritu dia xnk dah. Tp.. tiap2 sejam waktu tido mlm dia akn mintak susu. Menguap2 la akk aku kt office.. :-P


(nie gambar masa Adam kena buli kat sepupu dia)


(video ni special tuk hubby sb outstation n xdapat menyaksikan sndri keletah si comey dgn puting baru)


..........eNd..........

Wednesday, May 12, 2010

Books on May

Hari ni baru 12 Mei. Nak tunggu gaji 25 h.b.
Hurm nk beli buku lagi.. dah byk koleksi buku-buku yg aku suke kat umah.
Bkn sekadar koleksi k. Buku-buku ni la yg jd peneman bila hubby outstation.

Kalau kurang membaca dan duk menonton tv je, aku rasa mcm otakku beku semacam.
Kalau byk tgk tv, rasa mcm otak ni dicontrol pengisian rancangan tv tu semata2.
Tp..buku2 favourite yg aku beli or dpt dari hubby membuatkan otakku lebih kerap berfikir dan bekerja.

Bulan nie, target nak beli buku 'Anakku Hebat Anakku Soleh'(RM39.90) & 'Al-Quran Terjemahan Diari' (RM48.00).


comey kan Terjemahan ni. Terjemahan satu dah ade kat umah, tp itu aku pinjam kakak punye. Yg ni nampak sweet n senang nak bawak ke mane2 kn..

tido

Skrg nie, masa tdo salsabila dah berubah. Pukul 8 ke 9 mlm dia mula menguap. Usaha mcmane pun xbagi dia tdo, dia tetap akn tdo jgk. Lepas tu akn bangun jam 11,12 dan akn kembali tido jam 1,2 haa paling lewat 3 pagi. huh xthu mcmana nk setting balik masa tido dia. Masa jaga vtr baru2 nie ummi sampai tersengguk2. Tp sempat lg suruh si Ika (dak ofis) amik gambar utk entry mgantuk.hehe..



(adeke gambar mgantuk senyum2)

hurm, betullah kata org bila dah jd ibu ni, xbyk masa tuk diri sendiri lagi dh..sibuk dgn ank pulak. Apepun, ummi sayang salsabila. Bila salsabila senyum2 time ummi agah2, hilang segala penat dan hanya bahagia berkunjung di hati.

..........eNd..........

Sunday, May 9, 2010

selamat hari ibu..

Inilah kali pertama aku menerima ucapan yg paling istimewa dari kawan2..Berbunga2 rasa hati. Ucapan yg dahulunya aku hnya ungkapkan pada ibuku yg amat aku sayang..kali ini, ucapan yg sama aku terima dari rakan2 sekerja dan juga rakan2 fb. "selamat hari ibu"..so sweet!

Kehadiran insan baru yg genap dua bulan pada hari istimewa ini cukup membahagiakan. Terasa hidupku semakin sempurna bersama insan2 yg amat aku sayang. Bergelar seorang ibu, pastinya menuntut pengorbanan, kesabaran, komitmen dan kasih sayang yang tidak berbelah bagi.

Teringat sewaktu aku melayari fb di rumah, dan pada waktu sama.. si comelku merengek2. Kurang pasti sama ada diminta didodoikan atau perutnya berdendang untuk menyusu. Sedang masyuk melayan fb, teguran suami mengingatkan aku bahawa komitmen terhadap si dia perlu didahulukan. kata-katanya cukup berkesan di hati. Dan aku, seperti terlupa bahawa aku punyai tanggungjawab yg amat besar. Maklumlah, ku cuma insan biasa yang tidak terlepas dari khilaf sendiri..

Demi mencari redha Ilahi..suami dan Salsabila Soleha, keluargaku yg amat kucintai..ku mohon pada Ya Rabbi agar aku diberi peluang menjadi yang terbaik. Terbaik untuk yang tersayang. SELAMAT HARI IBU KEPADA SEMUA INSAN YG PERNAH MELAHIRKAN. Semoga kita berupaya mendidik ank2 menjadi seorang khalifah yang mukmin dan mukminah, yang hidup dan matinya hanya kerana Allah..

..........eNd..........

Tuesday, May 4, 2010

birthday present..





7 April 2010, genap usiaku 26 tahun.. time tu aku tgh berpantang 28 hari di kampung. So xde celebration dgn hubby yg sememangnya sibuk bekerja di Sintok. hanya 1 sms 'selamat hari lahir' darinya dan sehingga 30 april, ingatkan langsung xde ape2 hadiah. Rupanya hadiah birthday dapat pada 1 mei.. merangkap hadiah hari pekerja sama.. hihi. Punyela aku duk kecik hati xde ape2 hadiah dari suami..

Terima kasih kat hubby.. xpernah lak aku pilih handbeg xsampai 10 minit. Biasa mesti lama2..dah puas hati baru bayar. Tapi hari tu, Salsabila menangis kat Parkson.. mane taknye, Salsabila tgh tido masa kami sampai di Parkson. 1st time kuar dgn hubby n bby, kami sampai terlupa bawak sekali susu dia.. tertinggal dlm kereta. Semua org pandang2 kat kami. Ingat kami culik baby kot.. hihi. Thanks kat auntie promoter sbb bagi kerusi kecik n sempatle aku curi2 bg susu kat Salsabila.

Hurm, nak share sesuatu kat sini..pemberian hadiah sesama kita dpt mengeratkan kasih dan sayang.. membuat hati berbunga-bunga.. Dalam beberapa riwayat, Rasulullah sangat mendorong agar kaum Muslim saling memberi hadiah, bahkan meskipun hadiah itu secara tampak nilainya kecil. Beliau berkata, “…meski sebuah tungkai kambing.”

“Saling memberi hadiahlah kalian, niscaya kalian saling mencintai” (HR al-Bukhari, al-Baihaqi, Abu Ya’la)

~~~kl byk duit, rasa nk beli baaanyak benda kat semua org~~~


..........eNd..........