Wednesday, October 31, 2012

lagu negaraku versi Salsabila


Dua minggu mama bercuti. Balik hometown, Indonesia. Makanya Salsabila kami hantar ke Pusat Perkembangan Kanak-kanak Tunku Puteri Intan Safinaz, UUM. Tak jauh, cuma dalam lima minit dari kampus.

Dua hari di PPKTPIS, dia dah boleh nyanyi lagu negaraku. Lucu! ye...lucu bagi ummi sebab hanya melodi sahaja mcm lagu negaraku. Liriknya? Salsabila hentam aje. Siang malam duk ulang lagu kebangsaan tu.
hmm bila ummi turut sama nyanyi, dia tahu pulak menyambungnya.

Dan sekarang, dia memang dah hafal.. ;-) Ke mana sahaja dia pasti akan nyanyi lagu tersebut. Excited laa katakan. hihihi


Thursday, October 18, 2012

Dia Demam


Assalamualaikum wbt,

Selamat hari Khamis (18 Oktober 2012) buat semua.
Pada pagi ini ummi nak story satu perkara.
Tentang 'dia'... my Salsabila Soleha.

Dah dua hari dia demam.
Dia tak banyak meragam.
Seingat ummi, dia kejut ummi jam 2 pagi pada hari Selasa (16 Oktober 2012).
Katanya 'ummi....kakak demam'.
Ummi letak tangan ke dahinya.
MasyaAllah, memang panas.
Ummi panik. Serius panik!

Ummi cakap padanya, "kakak...makan ubat ye.."
"tak nak........." perlahan dia jawab.
Demi nak kurangkan suhu dan risau kalau panas badannya makin naik, ummi bancuh susu.
Ummi letak sesudu kecil panadol syrup dalam susu tersebut.
Dan apabila dia minum...
"ummi...ubat..." hehe ternyata dia dapat mengesan kehadiran ubat dalam susu tersebut.

17 Oktober 2012 (Rabu) malam.
Ummi dan abah pujuk dia makan ubat.
Alhamdulillah, dia makan jua akhirnya.
Masa abah solat isyak di masjid,
salsabila muntah atas buai.
Habis meleleh ke karpet bulu2.
Ummi kagum sungguh dengan sikap anak ummi.
Langsung tak menangis.
Dia cakap, "ummi... eee muntah".
Dan tengah malam masa tido pun, sekali lagi dia muntah.

Maka awal pagi itu, 18 Oktober 2012 (Khamis),
jam 4 pagi kami dah bangun.
Segar bugar mata masing-masing.
Salsabila siap tolong ummi kemas2 rumah taw.
Dia nampak bertambah ok..

Waktu ummi mandi, dia pun nak mandi sama.
Bila ummi nak solat, dia pun lari2 ambil telekung dia dan solat sama2 ummi.
Ummi sayu bila ummi tadah tangan mohon doa pada Allah,
dia pun tadah tangan juga.
Ummi doakan bagi pihak dia...
"sembuhkanlah demam kakak Ya Allah...
berilah kesihatan yang baik buat kakak, ummi, abah dan semua keluarga kami"
Tak lupa juga dia buat Kak Lah yang baru lepas jalani pembedahan di Kuantan.

Ummi sayu masa doa pagi tadi..
Bercucuran air mata ummi..
Ummi juga ada doa,
"Ya Allah, sesungguhnya engkaulah Tuhan
yang Maha Mengerti, yang Maha Penyayang,
yang Maha Besar. Lembutkanlah Ya Allah hati
majikanku agar dia faham akan kesulitanku.."
(Ummi doa sesungguh hati..! Seperti kata seorang
bekas pensyarah kpd ummi.
Doa dengan yakin bahawa Allah sedang mendengar)

Ummi cium dahinya, cium ubun2 nya.
Ummi bisik "jadi anak solehah ye sayang"
Dia senyum....sipu2 malu...

Terima kasih Ya Allah,
kurniaanMu ini akan daku jaga sebaik mungkin.
Hambamu ini akan berusaha mendidik dia menjadi muslimah yang berjaya.
PadaMu Ya Allah hamba mohon dipermudahkan segala urusan.
Diluruskan jalan.
Demi mencari redhaMu Ya Allah..
Ameen..










Tuesday, October 16, 2012

Konvokesyen Pak Su

Assalamualaikum dan salam sejahtera

 Baru2 ini Salsabila menjejakkan kaki ke Universiti Pertahanan Nasional Malaysia(UPNM) bagi meraikan pak su di konvokesyen ke-3 universiti berkenaan.

 Seronok sangat.. maklumlaa dpt jumpa pak su kan. Nampak sangat dia rindu pak su bila asyik snap je gambar pak su.

 Dari pengalaman ummi ke sini, ummi dapat memberi pujian dalam beberapa perkara yang dipraktikkan oleh pihak pengurusan/ajk konvokesyen UPNM.

 Antaranya, parking khas untuk media. mmm tak de la nanti media tercari2 parking dan berebut dgn parking ibu bapa kan.

 Selain itu, ummi kagum dengan cara pihak pengurusan mengelak kesesakan. Semasa kami tiba, kami dikehendaki parking di satu tempat di mana semua kenderaan ibu bapa parking di check point ini.

 Seterusnya tiba beberapa buah bas membawa kami ke dewan konvo. Menariknya, kami dilayan bagaikan penumpang kapal terbang. Kami dibekalkan minuman dan sandwic untuk sarapan di dalam bas. Jarak perjalanan cuma 15 minit.

 Selesai istiadat konvokesyen, keluarga graduan sekali lagi diraikan dengan makan tengah hari yang sangat enak. ;-) Nak kata tak cukup... rasanya sampai lebih2 je lauk pauk. (ummi nampak ade juga parents yang siap tapaw..hihi).

 Ok..selesai makan, bas UPNM sekali lagi setia mengambil kami ke tapak expo atau convo fest! Nak beli ape sahaja untuk buat kenangan, semuanya ada..

;-) Ok... jom lihat gambar kenangan di Majlis Konvokesyen ke-3, UPNM (^-^)